Pagină web realizată în programul pentru creare site-uri WebWave

orem ipsum

Muzica si armonizarea psihicului
12 octombrie 2020

Terapia prin muzică: Mozart sau Bach?

          Odată cu descoperirea efectelor terapiilor alternative în tratarea problemelor neurologice, s-au realizat numeroase studii care au demonstrat efectele benefice ale muzicii asupra dezvoltării creierului și neuroplasticității. Astfel s-au descoperit principalele efecte ale muzicii în tratarea suferințelor psihice și mai precis în reducerea stresului, a anxietătii/ depresiei, în creșterea capacității de concentrare și memorare, asigurarea unui somn liniștit și întărirea sistemului imunitar.

          Studiile derulate de cercetătorii din neuroștiințe au demonstrat că lucrările lui Mozart sau ale compozitorilor de muzică barocă Bach și Haendel influenţează în mod pozitiv procesele psihice precum atenţia, memoria sau capacitatea de învăţare. De asemenea, muzica clasică este un extraordinar instrument de terapie în tratarea multor afecţiuini psihice şi somatice.

          Muzica poate atenua stresul prin scăderea nivelului de cortizol, care este hormonul eliberat ca răspuns la stres(1). Un studiu din 2014 (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24575066/) a arătat că ascultarea muzicii relaxante „reduce durerea și crește semnificativ mobilitatea funcțională”. Rezultatele studiului au arătat că muzica ușurează durerea, deoarece ascultarea declanșează opioide, adică analgezicele naturale ale organismului.

          Voi lua exemplul a doi mari compozitori pentru a sublinia aportul muzicii în dezvoltarea creierului și reducerea tulburărilor afective: Mozart și Bach.

În ceea ce privește muzica lui Mozart, s-a demostrat că persoanele care ascultă Sonata pentru două piane în Re major (https://www.youtube.com/watch?v=tT9gT5bqi6Y) demonstrează o îmbunătățire a activității cerebrale asociate memoriei, înțelegerii și rezolvării de probleme (2).

Efectul Bach a demostrat eficientă în relaxarea musculară și în reducerea stărilor anxioase și depresive. Suita pentru orchestra nr. 3, în Re major a lui Bach (https://www.youtube.com/watch?v=oqU4rF_ysQo&list=RDoqU4rF_ysQo&index=1) exprimă duioșie și creează o stare de armonie la nivelul întregului corp prin creșterea vibrației pozitive.

 

          Concluzia mea este că indiferent dacă muzica ne face mai inteligenți și mai sănătoși fizic și psihic, sigur este că ne relaxează și ne induce o stare de bucurie și de încredere în noi și în frumusețea vieții. Așa că vă invit să ascultați două compoziții ale renumitilor muzicieni și să testați voi înșivă dacă rezultatele studiilor sunt adevărate sau nu.

 

Mozart: Sonata pentru două piane în Re major, https://www.youtube.com/watch?v=tT9gT5bqi6Y

Bach: Suita pentru orchestră nr. 3 în Re major, https://www.youtube.com/watch?v=oqU4rF_ysQo&list=RDoqU4rF_ysQo&index=1

 

 

Referințe:

(1) https://www.thetabernaclechoir.org/articles/the-powerful-effect-of-music-on-the-brain.html

(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1281386/