Pagină web realizată în programul pentru creare site-uri WebWave

orem ipsum

28 mai 2024


Fațetele Motivației: Statut, Apreciere, Competiție

 

Motivația este esențială pentru orice comportament uman și constituie temeiul acțiunilor, faptelor și atitudinilor pe care le adoptăm în cadrul grupurilor din care facem parte. Ea este susținută de un complex de motive precum trebuințe, tendințe, afecte, interese, intenții și idealuri. Acestea ne determină să ne implicăm în diverse activități și comportamente interumane, în funcție de specificul solicitărilor și relațiilor funcționale pe care le avem cu mediul înconjurător.

Un individ cu o motivație intensă pentru o anumită nevoie, fie că este vorba de performanța academică, profesională sau sportivă, tinde să aleagă sarcini mai dificile și să fie mai hotărât în realizarea obiectivelor asumate. Persoanele cu un nivel ridicat de motivație se poziționează competitiv față de ceilalți și au o reziliență crescută în fața provocărilor.

 

Scor înalt de motivație:

Indivizii cu un scor înalt la scala generală de motivație sunt descriși ca fiind fermi, neinfluențabili și orientați spre obiective clare. Sunt inventivi, cu interese intelectuale, creative și temerare în ideile și comportamentele lor. Aceste persoane își apără ideile cu fervoare și nu se dau în lături pentru a-și atinge scopurile. Obișnuiți cu realizările lor și statusul care decurge din acestea, sunt mulțumiți, satisfăcuți.

Componenta motivației înalte caracterizează persoanele care sunt dispuse să muncească din greu pentru a obține rezultate deosebite și care sunt gata să renunțe la plăceri pentru a-și atinge obiectivele academice, fizice sau profesionale. Un scor mare la scala generală de motivație descrie un individ ca fiind motivat, perseverent, încrezător în sine, exigent și implicat.

 

Scor scăzut de motivație:

Persoanele cu un scor scăzut de motivație sunt percepute ca fiind inhibate, reținute și rezervate. Ele sunt persoane retrase și liniștite, iar în condițiile unui statut superior sunt văzuți ca fiind calmi. Acești indivizi sunt adesea inconsecvenți și ușor influențabili de cei din jur și de evenimentele curente. Pot avea tendința de a critica ideile altora, fiind adesea animați de un sentiment de vinovăție, care acționează ca o frână în manifestările lor.

Astfel, persoanele cu motivație scăzută pot evita comportamentele și sarcinile ce presupun muncă susținută descurajându-se ușor în fața obstacolelor.

 

Testarea Motivației:

Pentru a înțelege mai bine nivelul motivației, se pot utiliza diverse scale de evaluare, precum:

  • Scala Multidimensională a Motivației la Locul de Muncă - pentru adulți și mediul profesional.

  • Scala pentru Motivație Academică/Școlară - pentru copii, adolescenți și tineri studenți.

  • Scala de Satisfacere și Frustrare a Trebuințelor Psihologice de Bază - pentru evaluarea generală a nevoilor psihologice.

 

Te încurajez să-mi soliciți o testare a motivației pentru a înțelege mai bine factorii care îți influențează comportamentul și pentru a identifica modalități de îmbunătățire a acesteia.

Evaluarea motivației poate oferi perspective valoroase asupra modului în care puteți atinge un nivel mai înalt de performanță și satisfacție în diverse aspecte ale vieții voastre.