Pagină web realizată în programul pentru creare site-uri WebWave

orem ipsum

Muzica si armonizarea psihicului
07 iulie 2020


Epava, un simbol pentru eșec?

   

         Epava din imagine este un exemplu concret al faptului că eșecul se poate transforma in ceva frumos și util, dar cu timpul. Depinde doar de modul nostru de a privi și gândi, dacă dorim să ne transformăm eșecurile în lecții de viață și, ulterior, în inspirație.

Imaginea unei epave pe malul mării poate părea înspăimântătoare la prima vedere. Totuși, în adâncurile sale, ascunde o poveste despre transformare și regenerare. Asemenea epavelor, eșecurile noastre pot fi văzute ca niște puncte de cotitură în viață, de unde putem porni către noi direcții și înțelegeri. Este un proces care necesită timp și o perspectivă deschisă.

 

Păcală sau rolul dual al eșecurilor

 

          Portretizat în folclor ca ”nătărău, prostănac”, personajul Păcală (sau Tricksterul) este un personaj negativ care obține prin prostia lui ceea ce alții nu reușesc să realizeze cu mare efort. Tradițiile îl portretizează ca pe un comediant cu înclinații spre pozne șirete, farse amuzante și/sau răutăcioase, un spirit cu natură dublă, capabil de transformare când în diavol când în mântuitor.

          În personalitatea omului modern Păcală se manifestă în forma trăsăturilor inferioare de caracter ale oamenilor. La fel ca personalitatea lui Păcală, eșecul are rol dual! Pe de o parte aduce furie, frustrare și durere, pe de alta ne învață despre limitările noastre și despre lume, lărgindu-ne sfera conștiinței, adică ne maturizăm. Este ca și cum ne-am gândi că orice eșec facilitează inițierea unui nou început – precum șarpele care o ispitește pe Eva spre actul cunoașterii, punând capăt stării de inconștiență a omului. Așa cum se spune în alchimie, cea mai întunecată, cea mai rea dintre figurile interioare, personificarea răului însuși, este destinată să fie leacul (Jung, C.G., 2005).

Unul dintre aspectele cheie în transformarea eșecului în învățătură este capacitatea noastră de a accepta și de a învăța din greșeli. De multe ori, ne este greu să ne confruntăm cu eșecul și să recunoaștem că am putea fi în afara zonei noastre de confort. Totuși, este important să ne permitem să greșim și să ne dăm voie să fim vulnerabili, pentru a putea învăța și a ne dezvolta. Acest proces poate fi însoțit de o serie de emoții, printre care frustrarea, teama și incertitudinea, dar este esențial să rămânem deschiși și să învățăm din experiențele noastre.

 

Sunt eșecurile lecții de maturizare ?

 

          Orice decidem să facem în viață este o alegere. Se spune că oamenii sunt suma alegerilor lor. Cu cât sunt mai asumate aceste alegeri, cu atât este mai bine pentru noi, pentru că astfel putem transforma orice experiență negativă în ceva constructiv.

Dar mai este o condiție: să ne dăm voie să greșim, pentru a putea învăța lecția și a evolua. Altfel, apare vina, regretul, reducerea stimei de sine ... si, ulterior, poate chiar depresia. De aceea, este nevoie de un proces de reflecție asupra modului nostru de a gândi și acționa, pentru a putea învăța din propriile greșeli și a evita să le repetăm.