Pagină web realizată în programul pentru creare site-uri WebWave

orem ipsum

19 mai 2024


De la Micromanagement la Autonomie. Dezvoltarea potențialului.

 

La vârsta de 19 ani, am început să lucrez, intrând astfel în lumea profesională. Prima mea șefă m-a introdus în arta redactării documentelor oficiale, echivalentul unui training de inducție din zilele noastre. După fiecare document scris, ea îl verifica cu atenție, cuvânt cu cuvânt. Apoi, cu răbdare și fermitate, îmi explica unde greșeam, până am învățat să nu mai fac erori.

Aceeași experiență am avut-o la fiecare schimbare de loc de muncă. Eram instruită și atent supravegheată, chiar și când am început să lucrez ca manager. Șefii mei practicau micromanagementul, un lucru normal în acea etapă de început într-un loc de muncă nou. Treptat, am învățat să-mi fac treaba bine și am devenit autonomă în activitatea mea, parcurgând stadiile 3 și 4 din cursul de leadership situațional, pe care am avut norocul să-l urmez.

Micromanagementul este important atunci când ”copiii” din organizație sunt la început de drum și încă nu și-au dovedit abilitățile. Ulterior, este esențial să le delegi activitatea, pentru a nu-i sufoca cu ideile tale și pentru a le permite să-și dezvolte creativitatea și să inoveze în domeniul lor. Altfel, riscă să dobândească un comportament robotic, devenind dependenți și lipsiți de vitalitate. Încrederea în oamenii tăi este esențială pentru a dezvolta relații sănătoase la locul de muncă.

Sunt convinsă că sunt și angajati  care își fac un obicei în a sta într-o zona de confort, dar din propria mea experiență managerială, nu cred că doar autoritatea îi poate disciplina. Din contră, am observat că atunci când li se oferă sprijin și încredere, angajații își pot dezvolta abilitățile și pot excela în activitățile lor.

Din punctul meu de vedere, micromanagementul perpetuu nu este despre ceilalți, ci despre managerul în cauză.

Recent, am primit pe una dintre rețelele sociale o scenă tragicomică din piesa ”Cuibul de Viespi” (1987), care ilustrează, printre altele, o lecție de micromanagement autoritar și inutil.

Fiecare poate gândi și simți ce dorește atunci când vizionează această scenă (aici)